Gruszki z wiśniowo – truskawkowym sosem

0 (0 ocen)

  • 5 min

Bardzo aromatyczna gruszka w owocowym syropie, rozpływa się w ustach!

  • 5 min

Składniki:

  • 1 dojrzała gruszka

    1 łyżka cukry wanilinowego

    1 łyżka brązowego cukru

    3-4 truskawki

    1/2 szklanki wiśni

    1/2 szklanki soku jabłkowego

    starta skórka z pomarańczy i cytryny

    pokruszone orzechy

Gruszki z wiśniowo – truskawkowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obrać i przekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne.

  • 2. Zagotować wodę z cukrem waniliowym, brązowym cukrem, skórkami z cytryny i pomarańczy. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut.

  • 3. Dodać gruszki i gotować pod przykryciem przez ok 20 minut, aż gruszki będą miękkie.

  • 4. Sok jabłkowy podgrzać, dodać do niego truskawki z wiśniami oraz startą skórkę z pomarańczy.

  • 5. Na talerzu ułożyć gruszki, na każdą połówkę wyłożyć podgrzane owoce i polać sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy