gruszka w cieście kruchym z karmelem cynamonowo-gożdzikowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

gruszka na deser zachwyci każde podniebienie

  • 45 min

Składniki:

  • ciasto kruche :
    masło 100 gr
    mąka 200gr
    żółtko 1 szt
    szczypta soli

    gruszki 3 szt
    goździki
    cynamon
    mleko 1/3 szklanki
    cukier 1/2 szklanki

Gruszka w cieście kruchym z karmelem cynamonowo-gożdzikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. gruszki obieram i wydrążam gniazda nasienne.
    ciasto kruche cienko wałkuję i obklejam nim gruszki.
    piekę w temp.190 stopni 20 minut.
    karmel:
    cukier rozpuszczam na bardzo małym ogniu na patelni,dodaję szczyptę cynamonu oraz 5 goździków,jak cukier się rozpuści dodaję mleko i gotuję tak długo aż karmel zacznie gęstnieć ( w międzyczasie wyjmuję goździki).
    upieczone gruszki polewam karmelem i podaję na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy