Groszkowe risotto

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis przywiozłam z wakacji w Rzymie. Potrawa jest bardzo sycąca i wyśmienicie nadaje się na letnie obiady w ogrodzie.

Składniki:

  • ● filet z kurczaka
    ● średnia cukinia
    ● 1 op. mrożonego groszku
    ● 2 cebule
    ● czerwona papryka
    ● 1/2 szkl. oliwy
    ● 1,5 szkl. ryżu
    ● bazylia
    ● sól
    ● pieprz

Groszkowe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Groszkowe risotto 1. Fileta myjemy, osuszamy
    i kroimy w kostkę. Cebule i cukinię
    obieramy. Paprykę myjemy
    i usuwamy gniazdo nasienne.
    Warzywa kroimy w kostkę.
  • 2. Na rozgrzanej oliwie szklimy
    cebulę. Wkładamy mięso i dusimy
    do miękkości. Wsypujemy
    groszek i paprykę. Dusimy
    jeszcze kilka minut. Dodajemy
    cukinię i w lewamy szklankę
    wody, dusimy.
  • 3. Gdy cukinia zmięknie, wsypujemy
    ryż i mieszamy. Gotujemy
    pod przykryciem na małym
    ogniu, aż ryż wchłonie
    płyn. Doprawiamy do smaku
    solą, pieprzem i bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2010

Komentarze

Podobne przepisy