Grochowa z ziemniakami i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

...

  • 2 godz.

Składniki:


  • 300 g suszonego grochu
    5 ziemniaków
    150 g surowego wędzonego boczku
    1 łyżka oleju
    1 łyżka masła
    Włoszczyzna
    1 łyżeczka majeranku
    Sól i pieprz

Grochowa z ziemniakami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch opłukać i namoczyć w wodzie (najlepiej na noc) ,a następnie odcedzić. Boczek pokroić w słupki i smażyć na oleju i maśle ,aż stanie się chrupki. Wyłowić skwarki i odłożyć. Tłuszcz wlać do grochu ,dodać włoszczyznę ,płaską łyżeczkę soli ,zalać 1,5 l wody i gotować. Kiedy groch stanie się miękki (ok. 2 godzin) ,wyjąć warzywa ,dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez kolejne 20 min. Można dodać pokrojone w talarki lub kostkę warzywa. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wlać do talerzy. Na wierzchu rozrzucić skwarki z boczku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy