Golonka na kapuście

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dobre sycące jedzenie. Zaspokoi głód nie jednego głodomora. Obgotowana w wodzie i zapieczona w piekarniku ...palce lizać

  • 60 min

Składniki:

  • 4 malutkie golonki wieprzowe
    ½ kg kapusty kiszonej
    3 łyżki chrzanu
    2 łyżki musztardy
    2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
    Wywar:
    Woda
    Liść laurowy / ziele angielskie / pieprz ziarnisty/ tymianek
    2 kostki rosołowe bulion warzywny

Golonka na kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Golonka na kapuście 1. Przygotowujemy wywar : woda + kostki rosołowe+ przyprawy (Liść laurowy / ziele angielskie / pieprz ziarnisty/ tymianek), solimy dajemy umyte golonki i gotujemy na mocnym ogniu ok 40min. Pod koniec gotowania wkroić kapustę kiszoną.
    Wyciągamy obgotowane golonki i nacieramy chrzanem wymieszanym z musztarda.
    W naczyniu żaroodpornym na dół dajemy odsączoną kapustę z wywaru na to układamy golonki i posypujemy przyprawa do wieprzowiny. Zapiekamy ok 15 min w piekarniku. Przypiekanie z termoobiegiem w temp. 190 st.

Porady

Na wywarze robię kwaśnice.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy