Mój mąż uwielbia golonkę. A golonka z indyka jest mniej kaloryczna niż ta wieprzowa. Przyrządzam ją z piwnym sosem. Tej golonce nie oprze sie żaden mężczyzna, a i kobietą zasmakuje :)
Golonka indycza z sosem piwnym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odrobiną oleju wysmarować naczynie żaroodporne i włożyć do niego przyprawione golonki. Piekarnik nagrzać do 180-200 stopni. Włożyć przykryte naczynie z mięsem, a po 20-30 minutach podlać szklanką piwa.Trzymać jeszcze godzinę lub półtora godziny w piekarniku. (po godzinie sprawdzamy czy mięso jest już dobre). Tłuszcz z piwem z naczynia przelewamy do garnka. Z wody i mąki zrobić zaklepkę. Zaciągnąć sos i zagotować. Piwnym sosem polać ziemniaki. Można też polać golonkę.
Komentarze