Gołąbki w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Połączone składniki maja fajny efekt powodując , że potrawa jest smaczniejsza .

  • 45 min

Składniki:

  • 700 g mielonego mięsa
    główka kapusty
    200 g ryżu
    1 jajko
    pomidory 2 szt
    sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
    bulionetka drobiowa
    150 mili koncentratu pomidorowego
    łyżeczka cukru
    ząbek czosnku

Gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wycięłam głąb. Do dużego garnka włożyłam kapustę gotowałam 15 minut i ścigałam liście które co zmiękły wyciągałam z garnka i z powrotem wkładałam Po 10 min. znowu ją wyjmuje i obieram z wierzchnich liści. Ryż gotuje 15 minut .Gdy wystygnie dodaje go do mięsa, wbijamy jajko, przyprawiam i wyrabiam masę. Farsz nakładam na liście kapusty i formuje gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć
    boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki. .Gołąbki układamy tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka .Gotuje je ok 40 min. na małym ogniu. w bulionetce drobiowej i pomidorach pokrojonych drobno Po czym wyjmuje i dodaje przecier pomidorowy i ząbek czosnku sprasowanego Rozdrabiam sos aby nie było grudek z pomidorów i czosnku oraz przecieru. Wkładam gołąbki z powrotem Gotuje jeszcze z 25 minut i gotowe:) .

Porady

Jeśli sos jest za rzadki można zagęścić mąką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy