Galaretka truskawkowo-pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lubicie truskawki? Zapraszam do jedzenia.

  • 30 min

Składniki:

  • galaretka pomarańczowa
    3 łyżki ananasa kandyzowanego
    garść słonecznika łuskanego
    400g świeżych truskawek
    3 łyżki cukru
    4,5 łyżeczki żelatyny
    bita śmietana Śnieżka
    pół łyżki kakao
    pół litra wody

Galaretka truskawkowo-pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy pół litra wody i rozpuszczamy galaretkę dokładnie mieszając. Wlewamy do szklanek i dosypujemy kostki kandyzowanego ananasa. Czekamy aż zastygnie.
  • 2. Zastygniętą galaretkę posypujemy łuskanym słonecznikiem.Truskawki szypułkujemy, myjemy, zasypujemy cukrem i miksujemy blenderem. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i dolewamy do truskawek. Mieszamy. Wylewamy na zastygniętą galaretkę i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
  • 3. Bitą śmietanę ubijamy, wsypujemy kakao i mieszamy bardzo delikatnie, by kolory nie zmieszały się całkowicie a tworzyły ‘ślimaczka’. Układamy porcje na zastygniętych truskawkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy