Galaretka maślankowo – pomarańczowa.

0 (0 ocen)

Wykwintna i oryginalna. Możemy podać jako elegancką przystawkę albo deser.

Składniki:

  • 3 pomarańcze
    2 łyżki zieleniny-mięta, melisa ,pietruszka
    200ml maślanki
    200ml soku pomarańczowego
    200ml śmietanki kremówki
    1 łyżka cykaty pomarańczowej
    6 łyżeczek żelatyny
    1 łyżka miodu
    pieprz, sól

Galaretka maślankowo – pomarańczowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galaretka maślankowo – pomarańczowa. 1. Zieleninę ,świeża mięta ,melisa ,pietruszka ,posiekać.
    Żelatynę zalać niewielką ilością wody ,aby napęczniała.
    Miód lekko podgrzać.
    Do miski wlać sok pomarańczowy ,maślankę ,miód, cykatę i dodać zioła oraz po szczypcie soli i pieprzu .Masę wymieszać.
    Żelatynę rozpuścić podgrzewając i wymieszać z połową kremówki. Resztę śmietany ubić ,delikatnie połączyć z żelatyną i dodać do masy maślankowej. Wymieszać dokładnie łyżką. Odstawić w chłodne miejsce.
    Foremkę ,10X24 cm, wyłożyć folią. Pomarańcze obrać dokładnie ze skórki i albedo ,pokroić w plastry. Dno i boki foremki wyłożyć plastrami pomarańczy ,nałożyć tężejącą masę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
    Bardzo dobrze smakuje polana kremem aceto balsamico.

Komentarze

Podobne przepisy