Francuskie rurki z kremem paryskim

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatna kruchość francuskiego ciasta i słodycz białej czekolady.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    cukier kryształ

    Krem Paryski:
    25 dag śmietany kremówki
    10 dag białej czekolady
    2 łyżeczki masła

Francuskie rurki z kremem paryskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozmrażamy, delikatnie rozwałkowujemy i kroimy na paski. Paskami owijamy natłuszczone foremki do rurek. Następnie lekko zwilżamy owinięte ciasto wodą i obtaczamy w cukrze. Pieczemy na złoty kolor.
  • 2. Do rondelka wlewamy kremówkę, dodajemy do niej połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę oraz masło. Podgrzewamy na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Zestawiamy z ognia i mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.
  • 3. Kiedy rurki przestygną, delikatnie ściągamy je z foremek i napełniamy kremem. Najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego.

Porady

Jeśli obawiamy się podgrzewać śmietanę, można krem zrobić w inny sposób. Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej i połączyć ją z ubitą wcześniej kremówką. Efekt tak samo pyszny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy