Francuskie ciastka z malinami, budyniem i bezą

0 (0 ocen)

  • 40 min

proste i szybkie ciastka , nawet bez okazji

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto francuskie 1 op
    maliny ok 1 szkl
    budyń malinowy
    cukier
    0,5 l mleka
    2 białka
    pół szl cukru pudru
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Francuskie ciastka z malinami, budyniem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • f 1.
    Ciasto rozwinąć, pokroić na kwadraty o boku ok 6,5 cm. Posmarować delikatnie białkiem i paseczkami z ciasta (można kroić pocięte juz kwadraty) obłożyć brzegi wszystkich ciastek.
    Upiec w temp 200 st przez ok 8-10 min (uważać by się nie spaliły)
    Ciastka wyjąć i wystudzić. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu
  • f 2.
    Białka ubić na pianę, stopniowo dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną, długo ubijać aż masa będzie sztywna. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
    Środki ciastek ugnieść łyżeczką by powstały dołki, włożyć w nie po kilka malin, przykryć łyżką budyniu i na wierzchu dekoracyjnie ułożyć bezę.
  • f 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st lekko przyrumienić i zmniejszyć temperaturę do 150 st podsuszać ok 20 - 25 min.. piekarnik wyłączyć a ciastka jeszcze niech zostaną w zamkniętym ok 15 min.
    Wystudzić, podawać z dużą ilością świeżych malin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy