Francuska rolada z szynką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Smakowita rolada z mięsem z szynki, suszonymi pomidorami w cieście francuskim. Serwowana z duszona kapusta włoską stanowi smakowity obiad lub kolację.

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu:
    250g mięsa mielonego z szynki
    8 liści kapusty włoskiej
    30g suszonych pomidorów

    składnik podstawowy dodatkowy:
    płat ciasta francuskiego

    składniki robocze:
    jajko
    3 łyżki bułki tartej
    żółtko do posmarowania
    łyżka masła klarowanego
    sól, pieprz
    ząbek czosnku
    2 łyżki słodkiej śmietany

Francuska rolada z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku urabiamy dokładnie na jednolita masę: mięso, drobno pokrojone suszone pomidory, jajko, bułkę tartą, przeciśnięty ząbek czosnku, oraz sól i czarny pieprz. Rozwijamy ciasto francuskie i wykładamy na nie łyżką masę mięsną. Delikatnie ją rozsmarowujemy na cieście aby grubość masy była równomierna. Pozostawiamy nie posmarowany około 5 cm brzeg. Ciasto z masa mięsna zawijamy ściśle w rulon. Wierzch smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy w 200 stopniach C przez 30-35 minut.
  • 2. Liście kapusty myjemy. Wycinamy zgrubiałe części liści. Szatkujemy w podłużne paski i podsmażamy na łyżce masła klarowanego. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy pod przykryciem do miękkości (około 15 minut). Gdy kapusta zmięknie, odcedzamy ewentualną resztek płynu, studzimy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Roladę serwujemy z kapustą i ziemniakami/frytkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2014

Komentarze

Podobne przepisy