Francuska rolada z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku urabiamy dokładnie na jednolita masę: mięso, drobno pokrojone suszone pomidory, jajko, bułkę tartą, przeciśnięty ząbek czosnku, oraz sól i czarny pieprz. Rozwijamy ciasto francuskie i wykładamy na nie łyżką masę mięsną. Delikatnie ją rozsmarowujemy na cieście aby grubość masy była równomierna. Pozostawiamy nie posmarowany około 5 cm brzeg. Ciasto z masa mięsna zawijamy ściśle w rulon. Wierzch smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy w 200 stopniach C przez 30-35 minut.
2.Liście kapusty myjemy. Wycinamy zgrubiałe części liści. Szatkujemy w podłużne paski i podsmażamy na łyżce masła klarowanego. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy pod przykryciem do miękkości (około 15 minut). Gdy kapusta zmięknie, odcedzamy ewentualną resztek płynu, studzimy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Roladę serwujemy z kapustą i ziemniakami/frytkami.
Komentarze