Forszmak lubelski

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

troche zapomniany ale jakże smaczny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 450 g mięsa (szynka-łopatka)
    350 g dobrej kiełbasy
    300 g boczku wędzonego
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    100 g pieczarek
    1 puszka groszku
    4-5 ogórków kiszonych
    1 marchewka
    garść pokrojonego pora
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego
    1 łyżeczka lubczyku suszonego
    kolendra
    3 ziarna ziela angielskiego
    1 listek laurowy
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    majeranek
    2 łyżki smalcu
    1 łyżka mąki

Forszmak lubelski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, nieco drobniej pokroić cebulę i pieczarki, czosnek posiekać drobniutko. Na dnie garnka rozpuścić 1 łyżkę smalcu, włożyć pokrojone składniki i smażyć aż odparuje cały płyn. Wlać do garnka ok 2 l wody,dodać pokrojoną kostkę marchewkę, por i przyprawy utłuczone w moździerzu. Gotować pod przykryciem ok 40- 45 min aż mięso i marchewka będą miękkie. W razie potrzeby dolać jeszcze wody by forszmak nie był zbyt gęsty. Dodać pokrojone w kostkę ogórki osączony groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Z łyżki smalcu u mąki przygotować zasmażkę i dodać do ugotowanego forszmaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy