Schab wieprzowy z jabłkami polany sosem z sera owczego

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepisu nauczyłam się na włoskim kursie gotowania- i chcę się po prostu z Wami nim podzielić;)

  • 30 min

Składniki:

  • Porcja dla 6 osób
    700 gram wieprzowiny (czystego ładnego filetu, może być również inne mięso)
    150 gram pecorino- owczego sera gdyż nada sosu wyjątkowy smak
    pół łyżeczki gotowego sosu o smaku trufli ( lub oliwki- ale możemy też z niej zrezygnować)
    1 twarde, kwaśne średniej wielkości jabłko
    olej, sól , pieprz
    mąka
    śmietanka- do rozrzedzenia roztopionego sera na sos

Schab wieprzowy z jabłkami polany sosem z sera owczego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie mięsa 1. Mięso kroimy na kawałki (średnio wyjdą 3 kawałki na osobę) obtaczamy w mące. Ostrugane jabłko kroimy na średniej wielkości półksiężyce. Rozgrzewamy na patelni olej- wykładamy mięso i jabłka i na wolnym ogniu wszystko delikatnie podsmażamy. W trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
    Drobno kroimy ser, wrzucamy do garczka i roztapiamy na małym ogniu, dodajemy sos truflowy( jeśli mamy) i pomału ciągle mieszając dodajemy śmietanę.
    Mięso i jabłka smakują wspaniale.

Porady

Polecam do tego zapiekane ziemniaki ze słodką papryką( czyli pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotowane al dente obtaczamy w bułce tartej z odrobiną oliwy/oleju i poprószone słodką papryką, a następnie zapieczone w piekarniku. Możemy tu też wykorzystać paprykę pikantną, rozmaryn, oregano itp).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy