• Filet w kukurydzianej panierce

    Autor: Magdalena Kacprzak, Ostrowiec Świętokrzyski

  • Jest bardzo chrupiący i smaczny.

    Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    ● podwójny filet z kurczaka
    ● 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
    ● 3 łyżki drobno startego żółtego sera
    ● białko
    ● sól
    ● szczypta chili
    ● pieprz
    ● olej do smażenia

  • Sposób przygotowania

    1.

    Fileta myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym i kroimy w plastry. Białko lekko ubijamy. Zanurzamy kawałki mięsa.

    2.

    Mąkę mieszamy z serem. Doprawiamy chili, solą i pieprzem. Dokładnie obtaczamy mięso. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, duszonym groszkiem oraz surówką.

  • Rady


    Do panierki warto dodać 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka. Zamiast żółtego sera można użyć parmezanu – dzięki niemu mięso będzie miało bardziej wyrazisty smak.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad, filet z kurczaka, żółty ser
  • 1 komentarz
    • ewoola
      2014-07-17T13:28:51+02:00 ewoola
      Trzeba przyznać, że z kukurydzianą mąką kurczak smakuje inaczej. Dla mnie jednak jest on za suchy i bez pomidorów albo mizerii "nie przejdzie" ;) Fajnej chrupkości panierce nadaje drobno starty ser. Warto wypróbować, ja jednak raczej do tego przepisu nie wrócę...

Autor: Magdalena Kacprzak, Ostrowiec Świętokrzyski

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-09-17T12:33:23+02:00

150 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PPWS_03-2012

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »