1 kg pieczarek większych ale nie za dużych
2 papryki
0,5 kg mielonego mięsa
2 cebule
3 ząbki czosnku
zioła: szczypiorek, natka pietruszki, lubczyk
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
Faszerowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Gdy już się zarumieni dodajemy mięso i również smażymy. Do podsmażonego mięsa i cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, czosnek oraz powycinane z pieczarek nóżki i wydrążony miąższ. Dusimy wszystko na wolnym ogniu aż zmięknie farsz. Na koniec dodajemy zioła i przyprawy według własnego smaku.
Jak przestygnie farsz, nadziewamy nim wydrążone pieczarki, obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej a następnie smażymy na małym ogniu do zarumienienia się panierki.
Smacznego
Porady
Dla wzbogacenia walorów smakowych do bułki tartej można dodać również sezam. Nasza panierka będzie efektowniej wyglądać i oczywiście cała potrawa lepiej smakować.
Komentarze