Faszerowane kotlety z jajek

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wyśmienita potrawa dla wegetarian oraz osób ceniących oryginalne i nowatorskie smaki.

  • 20 min

Składniki:

  • 5 jaj
    czerstwa bułka
    2 cebule
    pieprz
    ząbek czosnku
    bułka tarta
    1 średnia papryka czerwona
    kilka pieczarek
    olej do smażenia

Faszerowane kotlety z jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie masy na kotlety:
    4 jajka gotujemy na twardo, następnie po wystudzeniu kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Podobnie kroimy cebulę. Czerstwą bułkę namaczamy na chwilę w przegotowanej wodzie po czym odsączamy. Do odsączonej bułki dodajemy pokrojone jajka, cebulę, surowe jajo, wyciśnięty czosnek oraz doprawiamy do smaku przyprawami, mieszamy.

    Przygotowanie farszu:
    Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w drobną kostkę i podduszamy do miękkości na patelni, przyprawiamy.

    Z masy formujemy małe placuszki, na środek których nakładamy farsz, następnie formujemy z nich kotlety i smażymy aż do zarumienienia na oleju.

Porady

Do farszu można dodać starty żółty ser, będą wtedy bardziej sycące.

Komentarze

Podobne przepisy