Faszerowane buraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki owiń w folię aluminiową i upiecz na pół twardo (u mnie ok.1,15 w 200st.). Ostudz, obierz ze skórki. Zetnij wierzch buraczków i wydrąż środki. Środki posiekaj w drobną kosteczkę. Każdy wydrążony buraczek oprósz w środku solą i pieprzem.
2.Ryż ugotuj w posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Ostudż i przełóż do miseczki. Mięso z indyka zmiel i podsmaż na łyżce oleju. Ostudzone połącz z ryżem. Do farszu dodaj posiekane środki buraczków i posiekaną łyżkę orzechów.
3.Farsz przypraw solą, pieprzem, dodaj śmietanę i cytrynę. Dokładnie wymieszaj i nakładaj w wydrążone środki buraczków. Na wierzch połóż połówki orzechów. Danie udekoruj pozostałymi orzechami i listkami bazylii.
Komentarze