Faszerowane buraczki

0 (0 ocen)

Elegancka przystawka, która zachwyci swoim wyglądem i smakiem. Wspaniale nadaje się na świąteczne, rodzinne spotkania.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    3 większe buraczki
    20 dag fileta z indyka
    szklanka rozpołowionych orzechów włoskich

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    8 dag ryżu (ok.3/4 saszetki)

    Składniki robocze:
    2 łyżki słodkiej śmietanki kremówki
    kilka kropli soku z cytryny
    łyżka oleju
    sól, pieprz

    do dekoracji;
    listki bazylii
















Faszerowane buraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • owiń buraki w folię 1. Buraczki owiń w folię aluminiową i upiecz na pół twardo (u mnie ok.1,15 w 200st.). Ostudz, obierz ze skórki. Zetnij wierzch buraczków i wydrąż środki. Środki posiekaj w drobną kosteczkę. Każdy wydrążony buraczek oprósz w środku solą i pieprzem.
  • podsmaż mielone z indyka 2. Ryż ugotuj w posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Ostudż i przełóż do miseczki. Mięso z indyka zmiel i podsmaż na łyżce oleju. Ostudzone połącz z ryżem. Do farszu dodaj posiekane środki buraczków i posiekaną łyżkę orzechów.
  • gotowe danie 3. Farsz przypraw solą, pieprzem, dodaj śmietanę i cytrynę. Dokładnie wymieszaj i nakładaj w wydrążone środki buraczków. Na wierzch połóż połówki orzechów. Danie udekoruj pozostałymi orzechami i listkami bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy