Fasolka z cukinią i jajem

0 (0 ocen)

Pyszne na lekki obiadek

Składniki:

  • 200g fasolki żółtej szparagowej
    1 średnia (cienka) cukinia
    2 kurze jajka
    garść posiekanego szczypiorku
    1 duży mięsisty pomidor
    olej rzepakowy
    Przyprawy wg.uznania
    sól morska świeżo mielona,pieprz czarny świeżo mielony,Madras Curry-pikantna mieszanka przypraw w stylu indyjskim

Fasolka z cukinią i jajem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z fasolki obcinamy końcówki,myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości-odcedzamy.
    Cukinię myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na cienkie paseczki o długości mniej więcej co fasolka.
    Umytego i osuszonego pomidora kroimy w ósemki.
  • 2. Na większej patelni rozgrzewamy olej.Wrzucamy cukinię,lekko ją doprawiamy solą i smażymy do lekkiego zwiędnięcia.
  • 3. Następnie dodajemy fasolkę i pomidora. Doprawiamy wyżej wymienionymi przyprawami i smażymy na małym ogniu około 6-7 minut.
  • 4. Po upływie tego czasu robimy dwa wolne miejsca w które wbijamy jajka. Całość posypujemy szczypiorkiem i jeszcze świeżo mielonym pieprzem,przykrywamy pokrywką i smażymy do ścięcia się białek i gotowe.
    Podajemy solo lub z czym lubimy.
    Smacznego :-)

Komentarze

Podobne przepisy