Fantazja izoldy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ZAGNIEŚĆ CIASTO DROŻDŻOWE
mąkę, cukier, 1 jajko, margarynę, sól włożyć do miski
rozpuścić drożdże w ciepłym mleku,
dodać drożdże do miski z innymi składnikami
wyrobić ciasto
odstawić w ciepłe miejsce na ok 45min do 1 godz i zaczekać aż wyrośnie
2.Z wyrośniętego ciasta formować długie wałeczki, następnie zawinąć każdy po kolei jak początek warkocza( aż powstaną dwa oczka) i połączyć końce.
Do jednego oczka włożyć nadzienie budyniowe, do drugiego dżem.
3.Na koniec posmarować uformowane bułeczki roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym do 180-200 stopniu piekarniku przez ok 20 min.
SMACZNEGO
Porady
Bułeczki robię z różnym nadzieniem. Jak ktoś lubi inny smak dżemu, proszę spróbować. Inny smak budyniu, tak samo. Można też zrobić słodsze ciasto ale taka ilość cukru jak dla mnie jest optymalna.
Komentarze