Fantazja Izoldy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Słodkie bułeczki z podwójną niespodzianką.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2-3 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    100 dag margaryny
    3-4 łyżki cukru
    szklanka mleka
    drożdże
    szczypta soli

    Nadzienie:
    budyń czekoladowy
    dżem wiśniowy ( może być inny smak)

Fantazja izoldy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZAGNIEŚĆ CIASTO DROŻDŻOWE
    mąkę, cukier, 1 jajko, margarynę, sól włożyć do miski
    rozpuścić drożdże w ciepłym mleku,
    dodać drożdże do miski z innymi składnikami
    wyrobić ciasto
    odstawić w ciepłe miejsce na ok 45min do 1 godz i zaczekać aż wyrośnie
  • 2. Z wyrośniętego ciasta formować długie wałeczki, następnie zawinąć każdy po kolei jak początek warkocza( aż powstaną dwa oczka) i połączyć końce.
    Do jednego oczka włożyć nadzienie budyniowe, do drugiego dżem.
  • 3. Na koniec posmarować uformowane bułeczki roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym do 180-200 stopniu piekarniku przez ok 20 min.
    SMACZNEGO

Porady

Bułeczki robię z różnym nadzieniem. Jak ktoś lubi inny smak dżemu, proszę spróbować. Inny smak budyniu, tak samo. Można też zrobić słodsze ciasto ale taka ilość cukru jak dla mnie jest optymalna.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy