Fajne kotleciki rybne

0 (0 ocen)

  • 20 min

doskonała odmiana dla tych którzy nie przepadają za tradycyjnym smażonym filetem

  • 20 min

Składniki:

  • 3 filety z mintaja,
    2 ugotowane ziemniaki,
    2 jajka,
    cebulka,
    8 łyżek startego żółtego sera;
    3/4 szklanki mąki pszennej,
    ok. 1/3 szklanki mleka,
    olej do smażenia,
    przyprawa do ryb,
    natka pietruszki,
    sól, pieprz

Fajne kotleciki rybne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulkę pokroić w kosteczkę.
    Rybę włożyć do gotującej się wody i podgotować ok. 7 minut. Następnie odsączyć i rozdrobnić widelcem.
    Starte ziemniaki, cebulkę oraz jajka dokładnie wymieszać z rozdrobnioną rybą.Nastepnie dodać mąkę, ser i mleko, wymieszać. Jeśli będzie zbyt "płynna" dodać trochę mąki. Masa powinna być na tyle ścisła, aby można buło formować z niej kotleciki. Całość doprawić przyprawą do ryb, natką, solą i pieprzem tak, aby masa była dość pikatna.
    Formować niewielkie kotleciki (można to robić z pomocą łyżki) i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy