Eklerki z brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Masło zagotować z wodą i solą. Dodać mąkę i mięszać do uzyskania zwartej amsy. Ostudzić. Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę wyciskać na blaszkę wyłożoną pergaminem za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Eklerki powinny mieć ok 8 cm długości i 3 szerokości. Piec około 20-30 minut w 200 st.C. Ostudzić na kratce i przekroić.
krem:
Brzoskwinie dokładnie odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na spodnie części eklerek. Na wierzchu kremu ułożyć brzoskwinie. Przykryć. Można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Porady
Masa na ciasto musi być zimna przed dodaniem jajek inaczej eklerki nie urosną.
Komentarze