Eklerki z brzoskwinią

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smak dzieciństwa i dobra zabawa w kuchni z dziećmi.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 szkl mąki
    1 szkl wody
    125 g masła
    5 jajek
    szczypta soli

    Krem:
    1/2 l mleka
    3/4 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    3 żółtka
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    250 g masła
    + puszka brzoskwiń

Eklerki z brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Masło zagotować z wodą i solą. Dodać mąkę i mięszać do uzyskania zwartej amsy. Ostudzić. Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę wyciskać na blaszkę wyłożoną pergaminem za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Eklerki powinny mieć ok 8 cm długości i 3 szerokości. Piec około 20-30 minut w 200 st.C. Ostudzić na kratce i przekroić.

    krem:
    Brzoskwinie dokładnie odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na spodnie części eklerek. Na wierzchu kremu ułożyć brzoskwinie. Przykryć. Można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Porady

Masa na ciasto musi być zimna przed dodaniem jajek inaczej eklerki nie urosną.

Komentarze

Podobne przepisy