dżem truskawkowo-waniliowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

doskonałe połączenie truskawek i wanilii

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg truskawek
    cukier żelujący 2:1 ( 1 opakowanie)
    pół kg cukru
    2 opakowania cukru waniliowego

Dżem truskawkowo-waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć i obrać z szypułek, przełożyć do garnka, lekko rozdrobnić. Wsypać cukier żelujący, cukier i cukier waniliowy, całość wymieszać. Od czasu do czasu mieszając całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 3-5 min. Zdjąć z ognia, gorącym dżemem napełnić słoiki, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem, następnie pozostawić do wystudzenia.

Porady

Dżem doskonale smakuje z naleśnikami lub świeżo upieczonymi bułeczkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy