Owoce lubią czekoladę! Takie połącznie nie tylko wykorzystuje w kuchni do przygotowania ciast i deserów , ale także przetworów!Otwarcie i zajadanie się takim dżemikiem zimą na pewno poprawi humor, zwłaszcza w pochmurny, mało słoneczny dzień!
Składniki:
Składniki:
• 2,5 kg czereśni,
• ¾ szklanki cukru trzcinowego,
• 100 gram gorzkiej czekolady (70% kakao),
• 1/3 szklanki rumu,
• sok z 1 cytryny
Dżem czereśniowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Tak przygotowane drylujemy ręcznie lub drylownicą.
2.Gotowe czereśnie przekładamy do garnka w którym będą smażone i stawiamy na gazie. Gdy owoce puszczą sok dodajemy cukier, rum oraz sok z cytryny.
3.Dżem smażymy około 40 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Między czasie czekoladę kroimy na mniejsze części. Gdy sok z czereśni zostanie już częściowo zredukowany (po 40 minutach) dodajemy czekoladę.
Całość smażymy jeszcze około 15-20 minut. Wszystko zależy od tego jaką chcemy uzyskać końcową konsystencję. Po dodaniu czekolady musimy dość często mieszcząc konfiturę.
Gotową przekładamy do przygotowanych słoiczków, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Komentarze