Dyniowe pełnoziarniste bułki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Puszyste, delikatne bułki. Idealne na śniadanie.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • -1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    -1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    -25 g świeżych drożdży
    -1 żółtko
    -1 łyżeczka cukru trzcinowego
    -2 łyżki oleju rzepakowego
    -1/2 szklanki puree z dyni
    -1 łyżeczka soli
    -1/2 szklanki ciepłego mleka

Dyniowe pełnoziarniste bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciepłe mleko wlewamy do dużej miski. Dodajemy cukier oraz drożdże, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy żółtko,sól, olej oraz puree z dyni. Mieszamy za pomocą trzepaczki. Do miski dosypujemy obie mąki i wyrabiamy ciasto przez ok. 7 minut. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej części formujemy wałek, zwijamy jak precla, jeden koniec wkładamy pod ciasto, a drugi dociskamy na wierzchu*. Bułeczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Pieczmy 15-20 minut w 200 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy