bułki pełnoziarniste

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bułki są łatwe do wykonania, zdrowe a co najważniejsze bardzo smaczne!

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mąki pełnoziarnistej, 300ml wody, 7g drożdży suchych/20g drożdży świeżych, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka siemienia lnianego, 2 łyżki słonecznika, 2 łyżki pestek dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Śniadanie

Bułki pełnoziarniste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę i suche drożdże. Dodawać stopniowo wodę i oliwę oraz pozostałe składniki. Ciasto zagniatać i uformować kulę. Ciasto umieścić w misce i przykrzyć ściereczką. Pozostawić na ok godzinę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrzyć ściereczką na około 20 minut, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować je wodą i posypać nasionami. Piec bułeczki w 210 stopniach przez ok 10 minut, następnie obniżyć temperaturę i piec 15-20 minut aż bułeczki będą rumiane.

Porady

Do bułeczek można użyć innych nasion i rodzai mąk

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować