Dukka

0 (0 ocen)

Połączenie jakby musli i kolendry z pieprzem wydawało mi się dziwne. Jednak byłam naprawdę nim mile zaskoczona. Polecam jako dodatek do deserów :) Przepis z książki " Na ostro" odrobinę zmodyfikowałam

Składniki:

  • 40 g migdałów
    40 g orzechów laskowych
    3 łyżki nasion kolendry
    2 łyżki nasion sezamu
    1/4 łyżeczki całych ziaren pieprzu białego
    łyżka miodu
    2 łyżeczki oliwy z oliwek

Dukka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały i orzechy laskowe mielimy.

    Ziarna kolendry i pieprzu lekko rozcieramy w moździerzu.

    Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 2. Pieczemy około 10 minut w 200 stopniach uważając żeby się nie przypaliło.

    Po wystudzeniu dodajemy do deserów.


    Smacznego :)

Porady

Mieszankę można przechowywać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy