Drożdżowe miseczki na sałatkę

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Sałatka podana w takich miseczkach jest od razu "poporcjowana". Wygląda ciekawie, a do tego "talerzyk" czyli drożdżowy koszyczek możemy zjeść.

Składniki:

  • Na 6-7 sztuk:
    1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania
    ½ szklanki mleka+ 1 łyżka
    1 łyżeczka cukru
    15g świeżych drożdży
    1 jajko + 1 żółtko
    szczypta soli
    1/4 szklanki oleju

Drożdżowe miseczki na sałatkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przed pieczeniem 1. Mąkę przesiewamy, solimy. W letnim mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże i dodajemy do mąki. Mieszamy dolewając w trakcie olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na min. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy i dzielimy na ok 1,5cm paski. Przeplatamy ze sobą tworząc splot koszykowy. Foremką wycinamy kształt, delikatnie spłaszczamy, smarujemy roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i pieczemy ok 20 minut w nagrzanym do 180st C na zwiniętej w kłębek folii aluminiowej. Po upieczeniu delikatnie wyciągamy folię, studzimy i podajemy z ulubioną sałatką i dodatkami (szynką, sałatą zieloną, serem itp).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy