Drożdżowa baba

0 (0 ocen)

  • Średni

Czy ktoś wyobraża sobie Wielkanoc bez takiej baby ?

  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 0.5 kilograma
    - mleko: 0.75 szklanki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - masło (stopione): 10 dekagramów
    - żółtka: 6 sztuk
    - drożdże: 4 dekagramy
    - sól: 1 szczypta
    - rodzynki: 0.5 szklanki

    - poncz do nasączenia: 0.75 szklanki
    - polewa czekoladowa: 15 dekagramów

Drożdżowa baba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżowa baba 1. Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem ,łyżką cukru i czterema łyżkami mąki ,odstawić do podrośnięcia.
    Żółtka utrzeć z cukrem,dodać sól,rozczyn,stopione masło i mąkę,wyrobić gładkie ciasto ,na koniec dodać rodzynki (wcześniej namoczone w ponczu)
    Formę do babki wysmarować i napełnić ciastem do 1/2 wysokości.
    Piec 15 min w temp.200st ,zmniejszyć temp.do 180st i piec jeszcze 45-50min.
    Ostudzone ciasto nasączyć pozostałym ponczem i polać polewą .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy