Dorsz Szafranowo-Cytrynowy

0 (0 ocen)

Dorsz Norweski tzw.Czarniak jest rybą która charakteryzuje się wyrazistym i nieco pikantnym smakiem.Przyrządzona z szafranem jest wspaniała:)

Składniki:

  • 3 płaty Dorsz Norweski- Czarniak świeży( ze skórą)
    1/2 cytryna
    3 łyzki masło
    2 szczypty szafran-nitki
    1 jajko
    sól,pieprz (wg.uznania)

Dorsz szafranowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty ryby myjemy - osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • 2. Pół cytryny wyciskamy do miseczki do tego dodajemy szafran i mieszamy.
  • 3. Rybę solimy,pieprzymy z obu stron nastęnie smarujemy ją naszą marynatą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.W innej miseczce rozkłócamy jajko.
  • 4. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło. Wyciągamy rybę smarujemy płaty od skóry rozbełtanym jajem i wkładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy krótko ale jak ona nam się podsmaża od strony skóry to wtedy smarujemy jajkiem jej drugą stronę.
  • Dorsz Szafranowo-Cytrynowy 5. Gdy od strony skórki już jest gotowa,przekręcamy na drugą stronę,chwilunię smażymy i gotowe....

Porady

Pamiętajmy świeża ryba nam się nigdy nie rozpadnie podczas smażenia :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy