Dorsz cytrynowy

  • wyświetlono: 999 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

delikatne mięso z dorsza doprawiane sokiem z cytryny

Mysiunia
  • 15min

Składniki

1 filet z dorsza
1 cytryna
2 łyżki masła
1 łyżka siekanego koperku
przyprawa do ryb
pieprz kolorowy

Sposób przygotowania przepisu:

Dorsz cytrynowy

  • Dorsz przed zapiekaniem1. Filet z dorsza posypujemy z 1 strony dość obficie przyprawą do ryb, a następnie układamy rybę po doprawionej stronie na foli aluminiowej. Cytrynę wrzucamy do wrzątku na 30 sekund, a następnie dokładnie wycieramy jednorazowym ręcznikiem – przekrawamy na pół. Do miseczki wkładamy masło, wciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy łyżeczkę przyprawy do ryb oraz koperek – mieszamy. Masło rozcieramy na rybie, a następnie doprawiamy ją jeszcze świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Pozostałą cytrynę kroimy w plastry i układamy je na maśle. Rybę szczelnie zawijamy w foli i pieczemy ją przez 30 minut w temp. 180*

Porady

.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzucytrynadorsz

Komentarze

Podobne przepisy

Polędwice z dorsza ze szparagami smażone na maśle cytrynowym

Dodane przez: Martyna1991

Polędwice z dorsza ze szparagami smażone...

Wiosenny, lekki , pyszny obiad....

dorsz z salsą truskawkową

Dodane przez: Martyna1991

Polędwiczka z dorsza z salsą truskawkową...

Zawszę wydawało mi się że truskawki...

dorsz zapiekany z pieczarkami i papryką w sosie serowo - cytrynowym

Dodane przez: rena123

Dorsz zapiekany z pieczarkami i papryką w...

Wyśmienita ryba na obiad lub ciepłą...

Dorsz z piekarnika

Dodane przez: Marta – redaktor

Dorsz z piekarnika

Dorsz z piekarnika to pyszne danie...

Dorsz pieczony pod kruszonką.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Dorsz pieczony pod kruszonką

Dorsz zapiekany pod aromatyczną,...

Zupa z dorsza

Dodane przez: AnkaFiranka

Zupa rybna z dorszem

Jeśli znudziły się wam tradycyjne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE