Domowy batonik

0 (0 ocen)

Domowe batoniki są dużo lepsze od tych kupionych w sklepie, a ile satysfakcji daje ich przygotowanie.

Składniki:

  • Ciasto:
    17 dag mąki pszennej,
    15 dag margaryny,
    4 łyżki brązowego cukru.

    Dodatkowo:
    6 dag masła,
    4 łyżki brązowego cukru,
    puszka niesłodzonego mleka skondensowanego,
    100g mlecznej czekolady,
    50g gorzkiej czekolady.

Domowy batonik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i schładzać pół godz. Następnie wylepić dno formy o śr. 24x27cm, nakłuć widelcem. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Ostudzić.
  • 2. Do garnka wlać mleko, dodać masło i cukier. Gotować ok. 20-25 min na małym ogniu, stale mieszając. Lekko przestudzić. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto. Odstawić, by ostygło.
  • 3. Czekoladę stopić, wylać na wierzch ciasta. Odstawić, by całkowicie zastygła. Pokroić w kwadraty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy