Domowe Rafaello

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wyśmienity przysmak dla sympatyków słodkości.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    1 kostka masła
    1 szklanka mleka w proszku
    1 szklanka cukru pudru
    3 jajka
    0,5 szklanki migdałów
    1 szklanka wiórków kokosowych

Domowe rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubijamy pianę z 6 białek, gdy zdobędą odpowiednią sztywność dodajemy cukier, miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Gdy masa się połączy wyłączamy mikser i wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia cały czas mieszając drewnianą łyżką. Całość wylewamy na wyłożoną papierem blachę i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 C
    Masa:
    W czasie gdy biszkopt jest w piekarniku robimy masę. W misce ucieramy masło z cukrem pudrem i mlekiem w proszku. Ubijamy pianę z 3 jaj i dodajemy do masy. W momencie gdy składniki się połączą wsypujemy migdały oraz wiórki kokosowe. Taka masę ucieramy jeszcze przez kilka minut. Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika odstawiamy go aby przestygł, następnie wykładamy masę na wierzch i umieszczamy go w lodówce na ok. 30 minut. Smacznego ;)

Porady

Gdy masa jest za rzadka dodajemy więcej mleka w proszku, ja osobiście preferuje Łaciate ma oryginalny smak.

Komentarze

Podobne przepisy