Jesienny gulasz grzybowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Uwielbiam wymyślać nowe potrawy dla męża, a jesień stawia przed nami wiele kulinarnych wyzwań. Grzybobranie zakończone jedzeniem pachnącego ziołami gulaszu – to lubi moja rodzina.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ● 1,5 kg prawdziwków lub podgrzybków
    ● 3 kiełbasy
    ● 3 cebule
    ● kilka suszonych grzybów
    ● majeranek
    ● rozmaryn
    ● sól
    ● pieprz
    ● oliwa

Jesienny gulasz grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jesienny gulasz grzybowy 1. Suszone grzyby moczymy
    4-5 godzin w 1/2 l wody, następnie
    odcedzamy (wywar zachowujemy).
    Świeże grzyby oczyszczamy,
    gotujemy ok. 30 minut
    w małej ilości osolonej wody.
  • Jesienny gulasz grzybowy 2. Kiełbasę kroimy w kostkę
    oprószamy rozmarynem i majerankiem
    i podsmażamy na małej
    ilości oliwy. Cebule obieramy,
    kroimy w małą kostkę i wsypujemy
    do kiełbasy. Dusimy, aż
    cebula zmięknie.
  • Jesienny gulasz grzybowy 3. Wszystkie grzyby kroimy
    w kawałki i podsmażamy na głębokiej
    patelni. Podlewamy wywarem
    z suszonych grzybów
    i dusimy, aż zgęstnieją. Dodajemy
    kiełbasę z cebulą i mieszamy.
    Doprawiamy pieprzem, majerankiem
    i solą. Dusimy jeszcze
    ok. 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy