Uwielbiam wymyślać nowe potrawy dla męża, a jesień stawia przed nami wiele kulinarnych wyzwań. Grzybobranie zakończone jedzeniem pachnącego ziołami gulaszu – to lubi moja rodzina.
2 godz.
Składniki:
● 1,5 kg prawdziwków lub podgrzybków
● 3 kiełbasy
● 3 cebule
● kilka suszonych grzybów
● majeranek
● rozmaryn
● sól
● pieprz
● oliwa
Jesienny gulasz grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby moczymy
4-5 godzin w 1/2 l wody, następnie
odcedzamy (wywar zachowujemy).
Świeże grzyby oczyszczamy,
gotujemy ok. 30 minut
w małej ilości osolonej wody.
2.Kiełbasę kroimy w kostkę
oprószamy rozmarynem i majerankiem
i podsmażamy na małej
ilości oliwy. Cebule obieramy,
kroimy w małą kostkę i wsypujemy
do kiełbasy. Dusimy, aż
cebula zmięknie.
3.Wszystkie grzyby kroimy
w kawałki i podsmażamy na głębokiej
patelni. Podlewamy wywarem
z suszonych grzybów
i dusimy, aż zgęstnieją. Dodajemy
kiełbasę z cebulą i mieszamy.
Doprawiamy pieprzem, majerankiem
i solą. Dusimy jeszcze
ok. 15 minut.
Komentarze