Pyszny i szybki do przygotowania deser na Walentynki dla dwóch osób. Truskawki, serniczek truskawkowy i piernikowo-cynamonowy spód - to jest to..........
Składniki:
120 g odmrożonych truskawek (razem z powstałym sokiem)
8 pierników w czekoladzie w kształcie serca
125 g serka mascarpone
4 łyzki dżemu truskawkowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki żelatyny
2 mini serduszka z galaretki truskawkowej
Deser walentynkowy truskawkowo-sernikowo-piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.6 pierników siekamy nożem na malutkie kawałki i mieszamy razem z cynamonem. Przekładamy na dno 2 szklanek (jedna dla Walentynki, jedna dla Walentego).
2.Serek mascarpone miksujemy razem z dżemem truskawkowym. Nakładamy do szklanek na pierniki. Odkładamy na 10 minut do lodówki.
3.Odmrożone truskawki miksujemy na mus. Żelatynę rozrabiamy w łyżeczce gorącej wody i dodajemy do zmiksowanych truskawek. Dokładnie mieszamy i przelewamy na warstwę z truskawkowym serniczkiem.
4.Na wierzch deseru nakładamy po jednym sercu piernikowym, które to lekko zatapiamy w truskawkowym musie. Na piernikowe serce układamy galaretkowe mini serduszko truskawkowe (przygotowane z rozrobionej i stężałej wczesniej galaretki o smaku truskawkowym - wycięte malutką foremką serduszko). Deser przechowujemy w lodówce.
Komentarze