Deser truskawkowo-rabarbarowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Rabarbar i truskawki najlepsze są na wiosnę. Tak więc powstał duet idealny - słodka truskawka i kwaśny rabarbar w zdrowym deserze z dodatkiem jogurtu. Nasiona chia lub siemienia lnianego powodują zagęszczenie deseru i wzbogacają go o cenne składniki.

  • 40 min

Składniki:

  • • 1 łodyga rabarbaru
    • 1 szklanka truskawek
    • 1 mały jogurt naturalny
    • 1 łyżka miodu
    • szczypta cynamonu
    • 1 łyżka nasion chia lub siemienia lnianego
    Dekoracja
    • 1 szklanka truskawek
    • 1/4 tabliczki czekolady deserowej
    • 2 łyżki śmietanki

Deser truskawkowo-rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Rabarbar obrać z włókien i pokroić na małe kawałki. Z truskawek odciąć szypułki i również pokroić.
    • Zmiksować razem jogurt z rabarbarem, truskawkami, miodem i cynamonem, na koniec dodać nasiona chia lub siemienia lnianego.
    • Przelać do dwóch pucharków i odstawić na 30 minut.
    • Na wierzch położyć pokrojone truskawki.
    • Czekoladę rozpuścić ze śmietanką - ja wkładam na 15 sekund do kuchenki mikrofalowej i dokładnie mieszam.
    • Polać czekoladą truskawki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy