Połączenie truskawek i rabarbaru to idealne zestawienie i do tego lekka pianka,wszystko to między warstwami kruchego ciasta.Całość smakuje wyśmienicie.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
na kruche ciasto:
2,5 szklanki maki tortowej
250 g zimnego masła
6 żółtek
6 łyżek cukru kryształu
1 łyżka zimnej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
na nadzienie:
500 g truskawek
2 laski rabarbaru
1/2 szklanki cukru kryształu
na kolorowa piankę:
6 białek
250 cukru kryształu
16 g cukru waniliowego
budyń waniliowy(35 g)
budyń truskawkowy(35 g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki rozdrobnionego szpinaku
Truskawkowo-rabarbarowy piankowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i pozbawione szypułek truskawki,przekrój na połowę,a rabarbar pokrój w grubszą kostkę,,przełóż do miski ,zasyp cukrem i odstaw na 30 minut,aż owoce puszczą sok.
Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia,dodaj zimne masło,pokrojone w niewielka kostkę,cukier.sól,żółtka oraz wodę.
Szybko zagnieć ciasto dłońmi,jeżeli będzie za suche w końcowym etapie wyrabiania dodaj jeszcze 1 łyżkę wody.
Wyrobione ciasto podziel na dwie części 3/4-1/4 ,większą część ciasta włóż do lodówki na 30 minut,zaś mniejszą do zamrażalnika.
2.Po tym czasie blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylep równomiernie jej dno większą częścią ciasta,nakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 15 minut.
Wyjmij z piekarnika i przestudź.
3.Białka ubij na sztywno dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy.
Następnie ubita piane podziel na trzy części do pierwszej dodaj budyń waniliowy,do drugiej budyń truskawkowy,a do trzeciej mąkę ziemniaczaną i szpinak,wszystko delikatnie wymieszaj łyżką.
4.Na podpieczony spód wyłóż truskawki z rabarbarem,na owocach ułóż naprzemiennie ubite pianki(waniliowa,truskawkowa,szpinakowa) i tak do wykończenia.
Na wierzch zetrzyj pozostałą część ciasta z zamrażalnika.
Całość wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz około 40 minut.
Komentarze