Truskawkowo-rabarbarowy piankowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Połączenie truskawek i rabarbaru to idealne zestawienie i do tego lekka pianka,wszystko to między warstwami kruchego ciasta.Całość smakuje wyśmienicie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na kruche ciasto:
    2,5 szklanki maki tortowej
    250 g zimnego masła
    6 żółtek
    6 łyżek cukru kryształu
    1 łyżka zimnej wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    na nadzienie:
    500 g truskawek
    2 laski rabarbaru
    1/2 szklanki cukru kryształu
    na kolorowa piankę:
    6 białek
    250 cukru kryształu
    16 g cukru waniliowego
    budyń waniliowy(35 g)
    budyń truskawkowy(35 g)
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki rozdrobnionego szpinaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Truskawkowo-rabarbarowy piankowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i pozbawione szypułek truskawki,przekrój na połowę,a rabarbar pokrój w grubszą kostkę,,przełóż do miski ,zasyp cukrem i odstaw na 30 minut,aż owoce puszczą sok.
    Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia,dodaj zimne masło,pokrojone w niewielka kostkę,cukier.sól,żółtka oraz wodę.
    Szybko zagnieć ciasto dłońmi,jeżeli będzie za suche w końcowym etapie wyrabiania dodaj jeszcze 1 łyżkę wody.
    Wyrobione ciasto podziel na dwie części 3/4-1/4 ,większą część ciasta włóż do lodówki na 30 minut,zaś mniejszą do zamrażalnika.
  • 2. Po tym czasie blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylep równomiernie jej dno większą częścią ciasta,nakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 15 minut.
    Wyjmij z piekarnika i przestudź.
  • 3. Białka ubij na sztywno dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy.
    Następnie ubita piane podziel na trzy części do pierwszej dodaj budyń waniliowy,do drugiej budyń truskawkowy,a do trzeciej mąkę ziemniaczaną i szpinak,wszystko delikatnie wymieszaj łyżką.
  • 4. Na podpieczony spód wyłóż truskawki z rabarbarem,na owocach ułóż naprzemiennie ubite pianki(waniliowa,truskawkowa,szpinakowa) i tak do wykończenia.
    Na wierzch zetrzyj pozostałą część ciasta z zamrażalnika.
    Całość wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować