15 dag ryżu
1,5 szklanki mleka
2 dag masła lub margaryny
sól i pieprz do smaku
25 dag pomarańczy
4 porcje lodów
6 dag cukru pudru
Krem:
3-4 dag czekolady w proszku
2 dag rodzynków
2/3 szklanki śmietanki kremowej
2-3 dag cukru pudru do śmietanki
Deser ryżowo - lodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ugotowany ryż zalać wrzącym mlekiem, dodać masło i przyprawy, zamieszać i gotować ok 20 min na wolnym ogniu pod przykryciem.
2.Pomarańcze umyć, spażyć, obrać ze skórki. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej, przegotowanej wody, rozpuścić na parze.
3.Cukier, czekoladę i rodzynki włożyć do miksera, dodać żelatynę i zmiksować. Śmietankę oziębić dodając pod koniec ubijania cukier puder i wymieszać z gęstniejącą masą.
4.Wystudzony ryż wymieszać z cukrem, nałożyć do kompotierek, obłożyć plastrami pomarańczy i porcjami lodowej masy,polać kremem i pozostawić do zastygnięcia.
Komentarze