Deser ryżowo - lodowy

0 (0 ocen)

  • 25 min

Dla wszystkich fanów deserów na bazie ryżu

  • 25 min

Składniki:

  • 15 dag ryżu
    1,5 szklanki mleka
    2 dag masła lub margaryny
    sól i pieprz do smaku
    25 dag pomarańczy
    4 porcje lodów
    6 dag cukru pudru
    Krem:
    3-4 dag czekolady w proszku
    2 dag rodzynków
    2/3 szklanki śmietanki kremowej
    2-3 dag cukru pudru do śmietanki

Deser ryżowo - lodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ugotowany ryż zalać wrzącym mlekiem, dodać masło i przyprawy, zamieszać i gotować ok 20 min na wolnym ogniu pod przykryciem.
    2.Pomarańcze umyć, spażyć, obrać ze skórki. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej, przegotowanej wody, rozpuścić na parze.
    3.Cukier, czekoladę i rodzynki włożyć do miksera, dodać żelatynę i zmiksować. Śmietankę oziębić dodając pod koniec ubijania cukier puder i wymieszać z gęstniejącą masą.
    4.Wystudzony ryż wymieszać z cukrem, nałożyć do kompotierek, obłożyć plastrami pomarańczy i porcjami lodowej masy,polać kremem i pozostawić do zastygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy