Smaczny i szybki deser w barwach narodowych. Idealny na upalne letnie dni. Nie tylko łasuch się skusi.
40 min
Składniki:
Na 4 porcje (potrzebujemy czterech kieliszków do wina lub pucharków do lodów):
- ok. 200 g malin,
- dwie galaretki malinowe lub truskawkowe,
- ok. 900 ml wody,
- 500 ml śmietany 30% do deserów,
- 20 dag cukru waniliowego,
- płaska łyżka cukru pudru.
Deser patrioty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny dzielimy na cztery kieliszki i zostawiamy 4 szt. do dekoracji.
2.Wodę przegotowujemy i wsypujemy obie galaretki (jak w instrukcji na opakowaniu). Ja używam mniejszej ilości wody żeby galaretka szybciej stężała. Mieszamy i studzimy galaretkę. Następnie zalewamy maliny mniej więcej do połowy kieliszka i odstawiamy do lodówki aż stężeje.
3.Jeśli galaretka jest gotowa możemy zrobić puszystą piankę.
Całą śmietanę (schłodzoną) przelewamy do miski. Dodajemy cukier waniliowy oraz cukier puder i ubijamy mikserem do stałej konsystencji.
Gotową odkładamy jeszcze na 2-3 min. do lodówki.
4.Ważne jest aby śmietanę dodawać do deseru przed samym podaniem.
Na koniec udekorować malinką i można cieszyć się słodkim smakiem lata.
Porady
Do deseru można wykorzystać każde inne owoce. Jeśli kogoś poniesie fantazja na pewno stworzy inna flagę.
Komentarze