Deser migdałowy z piernikami

0 (0 ocen)

Taki deser osłodzi z pewnością niejedno świąteczne spotkanie. Jest szybki do przygotowania i bardzo aromatyczny, polecam

Składniki:

  • 200g śmietany kremówki,
    100g mascarpone,
    cukier puder do smaku,
    aromat migdałowy 1/2 łyżeczki,
    100g pierniczków,
    12 migdałów,
    listki mięty do dekoracji,
    ewentualnie zielony barwnik spożywczy

Deser migdałowy z piernikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy aromat migdałowy, szczyptę barwnika, mascarpone i mieszamy aż do połączenia składników. Pierniczki drobno kruszymy. Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty i obieramy ze skórek. Kilka odkładamy do dekoracji, a resztę drobno siekamy. W dwóch wysokich pucharkach układamy na przemian warstwy kremu, pierniczków i migdałów. Deser dekorujemy całymi migdałami. Przechowujemy w lodówce.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy