Deser lodowy z sosem karmelowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zawsze mam zapas moreli, brzoskwiń i ananasów w puszkach. Przydają się do dekoracji.

Składniki:

  • ● 15 dag markiz czekoladowych
    ● 1/2 l lodów waniliowych
    ● 10 dag prażonych orzeszków ziemnych w miodzie
    ● 20 dag pokruszonej czekolady
    Sos karmelowy:
    ● 2 łyżki białego cukru
    ● 3 łyżki brązowego cukru
    ● 2 łyżki masła
    ● miąższ z laski wanilii
    ● 125 ml śmietanki 36-proc.
    Oraz: morele z puszki do dekoracji

Deser lodowy z sosem karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Markizy kruszymy. Lody wkładamy do miski, dodajemy pokruszone ciastka (część odkładamy do dekoracji). Wsypujemy orzeszki i czekoladę. Miksujemy.
  • 2. Formę wykładamy folią spożywczą, przekładamy masę lodową, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki.
  • 3. Robimy sos: cukry rozpuszczamy w 100 ml wody, podgrzewamy.
    Wkładamy masło, gotujemy 5 minut. Dodajemy wanilię i śmietanę. Mieszamy. Studzimy.
  • 4. Wyjmujemy zamrożony deser. Kroimy na porcje i układamy w pucharkach. Dekorujemy pokruszonymi ciastkami, pokrojonymi morelami. Polewamy sosem karmelowym.

Notka redakcyjna

PPWS_07-2012

Komentarze

Podobne przepisy