Zawsze mam zapas moreli, brzoskwiń i ananasów w puszkach. Przydają się do dekoracji.
Składniki:
● 15 dag markiz czekoladowych
● 1/2 l lodów waniliowych
● 10 dag prażonych orzeszków ziemnych w miodzie
● 20 dag pokruszonej czekolady
Sos karmelowy:
● 2 łyżki białego cukru
● 3 łyżki brązowego cukru
● 2 łyżki masła
● miąższ z laski wanilii
● 125 ml śmietanki 36-proc.
Oraz: morele z puszki do dekoracji
Deser lodowy z sosem karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Markizy kruszymy. Lody wkładamy do miski, dodajemy pokruszone ciastka (część odkładamy do dekoracji). Wsypujemy orzeszki i czekoladę. Miksujemy.
2.Formę wykładamy folią spożywczą, przekładamy masę lodową, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki.
3.Robimy sos: cukry rozpuszczamy w 100 ml wody, podgrzewamy.
Wkładamy masło, gotujemy 5 minut. Dodajemy wanilię i śmietanę. Mieszamy. Studzimy.
4.Wyjmujemy zamrożony deser. Kroimy na porcje i układamy w pucharkach. Dekorujemy pokruszonymi ciastkami, pokrojonymi morelami. Polewamy sosem karmelowym.
Komentarze