CUKINIARZ- Letni bigosik

0 (0 ocen)

szybka, pożywna potrawa

Składniki:

  • * 20-30 dag resztek wędlin( kiełbasa, boczek, szynka)
    * 2 małe cukinie
    * 30 dag fasolki szparagowej
    * cebula
    * 1/2 małego koncentratu pomidorowego
    * olej do smażenia
    * pieprz, sól, cukier, kminek, natka pietruszki

Cukiniarz- letni bigosik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę oraz boczek pokroić w kostkę.
    Kiełbasę w plasterki .Cebule pokroić w dużą kostkę, marchew w skośne półplasterki.
  • 2. Fasolkę oczyścić z wąsów, odciąć końcówki, a strączki przeciąć na połówki.
  • 3. Cukinie pokroić wzdłuż na połówki , a te z kolei w grube plasterki.
  • Cukiniarz 4. W dużym garnku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę z wędliną
  • cukiniarz 5. następnie dodać marchew, fasolkę i cukinię. Podsmażyć ok 3 min , mieszając
    .Koncentrat zalać szklanka wody, dodać przyprawy, wymieszać i wlać do garnka. Zagotować, zmniejszyć płomień, przykryć i dusić ok 20-30 min.
  • cukiniarz 6. Na koniec ponownie doprawić. Dodać posiekana natkę pietruszki

Porady

Fasolkę można wcześniej troszkę podgotować marchewkę zamiast kroić można zetrzeć na tarce na plastry Cukinie wydrążam z pestek i dodaje troszkę później niż w przepisie( szybko sie gotuję) Doskonale smakuje przyrządzony z kabaczków, bobu, porów, selera, papryki, groszku cukrowego, pomidorów, śliwek a nawet moreli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy