Letni bigos

4.98 (144 ocen)

  • 45 min

Bigos z młodej kapusty ma tę zaletę że szybko się go robi, skutecznie zaspokaja każdy głód, szczególnie w ciepłe dni gdy nie chce nam się długo przebywać w kuchni, każdy spałaszuje go z apetytem!

  • 45 min

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    1/2 kg szynki wieprzowej
    40 dag boczku gotowanego
    1 duży pęczek koperku
    2 cebule
    4 łyżki oleju
    1,5 szklanki rosołu
    1 łyżka mąki pszennej
    przyprawa do gołąbków
    jarzynka lub sól do smaku
    pieprz grubo mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.98 (144 ocen)

Letni bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, umyć grubo poszatkować nożem.Koperek drobno posiekać.
    W garnku rozgrzać olej dodać pokrojone na kawałki mięso, oprószyć przyprawą do gołąbków dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz boczek, doprawić jarzynką i dusić do miękkości mięsa pod przykryciem, gdy mięso już zmięknie dodać pokrojoną kapustę wlać rosół, dodać posiekany koperek i gotować jeszcze około 10-15 minut, po czym zrobić zawiesinę z mąki i zagęścić bigos.Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku.Podawać gorące danie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kapusta Koper Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować