Bigos z młodej kapusty ma tę zaletę że szybko się go robi, skutecznie zaspokaja każdy głód, szczególnie w ciepłe dni gdy nie chce nam się długo przebywać w kuchni, każdy spałaszuje go z apetytem!
45 min
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1/2 kg szynki wieprzowej
40 dag boczku gotowanego
1 duży pęczek koperku
2 cebule
4 łyżki oleju
1,5 szklanki rosołu
1 łyżka mąki pszennej
przyprawa do gołąbków
jarzynka lub sól do smaku
pieprz grubo mielony do smaku
1.Z kapusty usunąć wierzchnie liście, umyć grubo poszatkować nożem.Koperek drobno posiekać.
W garnku rozgrzać olej dodać pokrojone na kawałki mięso, oprószyć przyprawą do gołąbków dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz boczek, doprawić jarzynką i dusić do miękkości mięsa pod przykryciem, gdy mięso już zmięknie dodać pokrojoną kapustę wlać rosół, dodać posiekany koperek i gotować jeszcze około 10-15 minut, po czym zrobić zawiesinę z mąki i zagęścić bigos.Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku.Podawać gorące danie.
Komentarze