Cukinia w boczku i panierce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Na pomysł wpadł mąż i okazał się trafiony, boczek super wtapia się w cukinie i nadaje jej świetny smak. Danie szybkie, proste i świetnie smakuje.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 duża cukinia
    boczek parzony
    bułka tarta, 2 jajka, wegeta, pieprz ziołowy
    wykałaczki
    tłuszcz do smażenia

Cukinia w boczku i panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinie owijamy boczkiem. 1. Cukinie kroimy w krążki ok 1-1,5 cm grube, obieramy ze skórki i wykrawamy gniazda (miąższ), krążki przekrawamy na pół. Boczek kroimy na długie, cienkie paski o szer. 1-1,5 cm. Jajka roztrzepujemy w miseczke, przyprawiamy wegeta i pieprzem. Cukinie owijamy paskami boczku, możemy spiąć wykałaczkami, obtaczamy w jajku i bułce, smażymy na wolnym ogniu na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć tłuszcz.

Porady

Należy smażyć na wolnym ogniu aby cukinia doszła w środku. Najlepiej smażyć na tłuszczu mieszanym np. smalec + olej. Świetnym dodatkiem jest sos czosnkowy. Jeśli mamy krótkie paski boczku możemy na jeden kawałek cukinii dać dwa paseczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy