Cukinia faszerowana

0 (0 ocen)

  • 40 min

Danie najlepsze zaraz po upieczeniu, będzie urozmaiceniem obiadów.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 cukinie
    1/2 kg dowolnego mięsa mielonego
    5 ząbków czosnku
    mały pęczek natki pietruszki
    1 cebula
    1 szklanka ryżu
    1/3 szklanki ketchupu
    przyprawa uniwersalna
    olej do smażenia
    sól, pieprz do smaku

Cukinia faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinie przyprawić. 1. Cukinie umyć, obrać, przekroić na pół i wzdłuż. Wydrążyć gniazda nasienne. Natrzeć przetartym czosnkiem i posypać przyprawą. Odstawić.
  • Mięso wymieszać z ryżem, cebulą i natką. 2. Ryż ugotować na sypko. Posiekaną cebulę lekko podsmażyć. Natkę posiekać. Mięso przełożyć do miski i wymieszać z ryżem, cebulą, natką i doprawić solą i pieprzem.
  • Cukinie po wierzchu polać sosem z ketchupu. 3. Cukinie napełnić farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym tłuszczem. Ketchup dopełnić wodą do całej szklanki, wymieszać. Polać po wierzchu cukinie. Piec ok 45 minut w temperaturze 180ºC.

Porady

Taki sam farsz można wykorzystać do nadziewania papryki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy