Ciasto z musem agrestowym

0 (0 ocen)

Agrest jest cierpki, ale tylko jedzony na surowo

Składniki:

  • 1 kg agrestu, 1/2 szklanki soku z jabłek, 2 szklanki cukru, 6 jajek, szklanka mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder

Ciasto z musem agrestowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Agrest umyć, oczyścić, ponakłuwać, włożyć do rondla i podlać sokiem z jabłek.Dusić na małym ogniu, aż owoce całkiem się rozgotują. Wsypać szklankę cukru, mieszając gotować, do rozpuszczenia cukru. Mus wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce resztę cukru i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Pianę wymieszać z żółtkami. Do masy przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Wylac ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto przekroić na 2 krążki. Na jednym rozsmarować mus agrestowy, przykryć drugim krążkiem. Lekko docisnąć, posypać obficie cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy