Ciasto z jagodami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wspomnienie pysznego smaku jagód nawet w mroźną zimę

  • 20 min

Składniki:

  • - CIASTO
    0,5 kg mąki tortowej
    20 dag margaryny
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 mały jogurt naturalny
    3 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - MASA JAGODOWA
    2 szklanki jagód (mogą być mrożone)
    3 łyżki cukru
    3 łyżki budyniu waniliowego
    migdały w płatkach
    cukier puder

Ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami w trakcie ucierania dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia cukrem waniliowym i jogurtem naturalnym. Na koniec wymieszać ostrożnie z pianą ubitą z białek. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. W drugiej misce wymieszać jagody z cukrem i budyniem (mrożone jagody wześniej rozmrozić) powstałą masę wyłożyć na ciasto i posypać sporą ilością płatków migdałowych. Piec 40 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Porady

Jagody można szybko i łatwo rozmrozić w kąpieli wodnej. W garnek nalać wody i gotować na wolnym ogniu na to położyć metalową miskę wsypać mrożone jagody i mieszczać od czasu do czasu.

Komentarze

Podobne przepisy

4.97 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto smerfuś z jagodami