Ciasto z jabłuszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Margarynę posiekać z cukrem, dodać żółtka z jajek, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść ciasto które schłodzić w lodówce.
2.Jabłka obrać i pokroić w plasterki, wymieszać je z cukrem i rodzynkami.
3.Masa śmietankowa: Białka jajek ubić na sztywno, dodać do nich cukier i cały czas ubijać, następnie dodać śmietanę i budyń w proszku wymieszany z mąką ziemniaczaną.
4. 3/4 schłodzonego ciasta wyłożyć na natłuszczoną prostokątną blaszkę na ciasto wyłożyć wszystkie jabłka i zalać masą śmietankową
5.na wierzchu posypać małymi kawałeczkami z reszty ciasta.
6.Piec 50 min w temp. 180st po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze