Ciasto piernikowe z orzechami

0 (0 ocen)

Inna wersja popularnego "Murzynka" ;)

Składniki:

  • Składniki :
    - 2 szklanki mąki
    -1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mleka ( temperatura pokojowa)
    - 2 łyżki dżemu np śliwkowego lub wiśniowego
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 1 łyżeczka proszku
    - 2 jajka
    - pół kostki palmy
    - 2 łyżeczki przyprawy do piernika
    - 2 łyżki kakao
    - garść orzechów
    - ewentualnie czekolada lub polewa czekoladowa

Ciasto piernikowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku.
    Mąkę wymieszać z sodą ,proszkiem do pieczenia, z kakao i przyprawą do piernika . Potem dodawać stopniowo wymieszaną mąkę na przemian z mlekiem. Na końcu dodać dżem.
    Ciasto wyłożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub bułką tartą. Na wierzch posyp posiekanymi orzechami.
    Piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe.
    Ciasto można polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy