Ciasto jogurtowo-jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest przepyszne... Połączenie masy jogurtowej,jabłek i galaretki z delikatnym biszkoptem i czekoladową polewą...obłęd smakowy...

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt;
    -8 jajek
    - 1 szkl cukru
    - 1 i 1/4 szkl mąki pszennej
    -1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jogurtowa;
    -4 galaretki truskawkowe
    -2 łyżki żelatyny
    -2litry jogurtu truskawkowego(ja dałem maślankę truskawkową)


    Masa jabłkowa;
    -5 dużych jabłek (ja miałem odmiane LIGOL)
    -3 op galaretki cytrynowej


    Polewa;
    -3łyżki wody
    -5łyżek cukru
    -5łyżek kakao
    -100g margaryny

    Ponadto;
    -wiórki kokosowe do ozdoby

Ciasto jogurtowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt;
    Z białek ubic pianę i usztywnić cukrem. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Blaszke o wym 25/30 wyłożyć papierem i przelać ciasto. Piec 30 min temp 180*C. Gdy biszkopt się upiecze i wystygnie przekroić go na dwie części .

    Masa jogurtowa;
    Galaretki rozpuścić w 2 szkl wody razem z żelatyną. Gdy galaretki zaczną tężeć dodać do jogurtów i w\dobrze połączyć za pomocą miksera.

    Masa jabłkowa;
    Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu odstawić to wystygnięcia. Jabłką pokroić w kostkę( w razie potrzeby,gdy jabłka będą ciemniećpolać je cytryną lub posypać kwaskiem cytynowym).

    Polewa;
    Do małego garczka wlać wodę i włożyć margarynę-rozpuścić. Dodać cukier i kakaao-zagotować ciągle mieszając.

    Przełożenie;
    Pierwsza część biszkoptu-masa jogurtowa-jabłka-tężejąca galaretka-biszkopt-polewa-wiórki kokosowe.

    Smacznego.

Porady

Zamiast jabłek można dać pokrojone brzoskwinie z puszki.

Komentarze

Podobne przepisy